מהו ההבדל בין פסיכולוג לפסיכותרפיסט

 

בני האדם חווים עליות ומורדות לכל אורך חייהם, ונחשפים לחוויות וסיטואציות שלעתים מקשות עליהם מאוד מבחינה נפשית. על מנת להקל על התחושות הקשות ולסייע להתנהלות תקינה ורגועה יותר, רבים פונים לטיפולים רגשיים שמציעים סיוע במשבר או בקושי רגשי לצלוח קשיים. פסיכותרפיה ופסיכולוגיה הינם שני תחומים המציעים את העזרה הזו, כאשר פעמים רבות ישנה נטייה להתבלבל ביניהם. במאמר זה, ננתח את ההבדלים בין הפסיכולוגיה והפסיכותרפיה – מעצם שמם, אופי ההכשרה שהמטפלים צריכים לעבור, ועוד. חשוב לציין שהבלבול אינו מקרי, שכן בישראל אין הסדרה מלאה בעניין הגדרת הפסיכותרפיסט ועל כן, ישנם מטפלים שלמדו תחומים אחרים וקוראים לעצמם פסיכותרפיסטים.

כל ההבדלים בין פסיכותרפיה ופסיכולוגיה

  • תחומי הלימודים – אמנם נכון כי פסיכותרפיה ופסיכולוגיה הינם שני מקצועות שמטרתם להעניק טיפולים רגשיים למי שזקוק לכך, ובשני התחומים יש לעבור הכשרות בתחומי הטיפול הרגשי, אך פסיכותרפיסטים מגיעים לעתם מתחומים אחרים כגון ייעוץ חינוכי, עבודה סוציאלית ועוד. זאת, בניגוד לפסיכולוג שלמד והתמחה ברזי הפסיכולוגיה בלבד.
  • שם המקצוע – ביוונית, משמעות המילה פסיכולוגיה היא 'תורת הנפש'. כלומר, הפסיכולוגיה הינה תחום מדעי החוקר את נפש האדם על מנת להבין התנהגויות, מניעים ועוד. תרפיה לעומת זאת, משמעותה טיפול. מתוך כך, אנו מבינים כי שני התחומים מטפלים בבעיות רגשיות, אך הלימודים עצמם מעט שונים כמו גם ניסיון המטפלים ושיטות הטיפול.
  • האבחון עצמו – ההבדל העיקרי בין התחומים נובע מכך שפסיכולוגים הינם מוסמכים לבצע אבחונים פסיכולוגיים, בעוד שפסיכותרפיסטים אינם מוסמכים לעשות זאת. כמו כן, פסיכולוג מוסמך להעניק טיפול פסיכותרפי בנוסף לאבחון, אך פסיכותרפיסט אינו מוסמך להציע טיפול פסיכולוגי. לא זאת ועוד, אלא ששני הגורמים אינם מוסמכים לרשום תרופות למטופלים, אלא שזהו תחום ההתמחות של פסיכיאטר.

דברים שחשוב לדעת לפני שקובעים טיפול

בין אם מדובר על פסיכותרפיה או פסיכולוגיה, בכל אחד מהמקרים חשוב מאוד לבחון היטב את ניסיונו ומקצועיותו של הגורם אליו פונים לצורך טיפול. כדי לעשות זאת, יש לחפש אחר המלצות וביקורות של מטופלים ומטופלות, שהגיעו לטיפול בעצמם ויוכלו לשתף בחוויה אמיתית – שלילית או חיובית. בנוסף, כדאי לקחת בחשבון שגם לאחר שקובעים טיפול כדאי להתכונן לכך שבפועל, ייתכן שהכימיה בין המטופל למטופל אינה טובה כמו שהיה מצופה מראש.

הרי מטפלים ומטופלים מגיעים עם דרישות וצרכים שונים, כך שאחד השלבים החשובים ביותר לפני טיפול פסיכותרפיה ופסיכולוגיה, הוא תיאום הציפיות. ככל שניגשים לתהליך לאחר תיאום ציפיות ברור ומדויק יותר, כך יש יותר סיכוי להצלחה בתהליך, שכן שני הצדדים קיבלו על עצמם את התנאים של האחר ומוכנים להתחייב לשתף פעולה, ולעשות כל שביכולתם על מנת להצליח. אכן, על המטופל להתחייב גם כן, לפעול בשיתוף פעולה מלא ובשקיפות על מנת לעזור למטפל לעזור לו.

 

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

דילוג לתוכן